Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

Wandelen en "De Biesselt"

Dinsdag 29 juni 2021

In Plasmolen Mook zijn diverse wandelroutes uitgezet langs Mookerheide, St.Jansberg en wat verderop de Maasduinen, Reichswald en de bossen van Groesbeek. Maar wil je graag wat meer  inhoudelijk weten over de omgeving en haar geschiedenis dan is het een absolute aanrader om een keer op een zondag mee te wandelen met Theo van Brunschot van 'Wandelen met verhalen’. Theo weet nl. alles van ons mooie gebied en vertelt hier vol enthousiasme over, zoals over de Biesselt.

De Biesselt is van oudsher het thuis van onder andere 5 generaties Meeussen, uitbaters van Herberg Restaurant ’t Zwaantje, gelegen naast ons parkje Schutersoord. Het was op die plek waar onze (schoon)ouders starten met de bouw en verhuur van vakantiehuisjes om van daaruit uit te breiden richting Plasmolen. De naam ‘De Biesselt’ komt van het Biesseltse ven. Op oude kaarten (1570) staat dit al aangegeven als ‘Biessael’ en is waarschijnlijk oorspronkelijk een leemafgraving uit de Romeinse tijd. Het leem hadden de Romeinen mogelijk nodig voor hun aardewerk- en dakpannenproductie in Holdürn (deze Romeinse steenovens lagen bij Berg en Dal en dit was het eerste grootschalig industrieel complex van Nederland). Al vroeg was er ruzie over het gebruik van het ven tussen de boeren van Groesbeek en Mook. Om die reden zou het ven, als oplossing van deze ruzies, doorsneden zijn met de huidige weg. Het Mookse deel van het ven bevat nog water, het Groesbeekse deel is ‘lek’ en is drooggevallen. Let ook op de 17e eeuwse ‘landweer’ rond het ven aan de Groesbeekse kant dat waarschijnlijk aangelegd is als gemeentegrens of als erf afscheiding. De naam De Biesselt komt dus van dit ven, waarbij in de Napoleontische tijd de naam in officiële documenten is vastgelegd op basis van plaatselijke mondelinge navraag. Dit heeft sindsdien op heel wat kaarten en documenten geleid tot de verkeerde vastlegging van de naam De Bisselt, wat de Franse schrijfwijze is vanDe Biesselt. Deze oorspronkelijke foute naamstelling is inmiddels echter overgenomen door overheden en instanties tot grote grote ergernis van oud Biesseltenaren zoals onze (schoon)vader Wim Meeussen die steevast BIESSELT schrijft. En zo hoort het!

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?