Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

Valentijnsdag

Vrijdag 10 februari 2017
Het is bijna Valentijnsdag 14 februari, of in het Portugees Dia dos Namorados. Veel mensen vinden het een commercieel circus, maar er toch wel aan meedoen. De manier waarop Valentijnsdag gevierd wordt in Portugal is niet zo anders dan in Nederland. Je verrast je geliefde met een leuke attentie, zoals een kaartje, bloemen, een diner of zelfs een vakantie. Ook Quinta dos Moinhos heeft een leuke Valentijnsactie. Verras je Valentijn met Valentijnsdag. 
 

In Portugal kennen ze ook een traditionele manier om de liefde te verklaren: met een zakdoek! Het is een traditie uit de Minho, een regio in het noorden van Portugal waar Quinta dos Moinhos ligt, en het heet de “Lenços de namorados” of ook wel “Lenços de Pedidos“.

Op een witte zakdoek wordt in allerlei kleuren een mooi versierde tekst of rijmpje geborduurd. Slogans als “mijn liefde voor jou zal bestaan zolang deze zakdoek kleur heeft” of  “de samengeweven draden op deze zakdoek zijn als mijn ziel verenigd met jouw hart”. Het meisje geeft de zakdoek vervolgens aan degene op wie ze verliefd is en dan is het afwachten. Zal hij de zakdoek dragen of niet? Als hij de zakdoek draagt dan wordt haar liefde beantwoord en geeft hij het startteken voor een relatie. Maar draagt hij de zakdoek niet, dan is hij niet geïnteresseerd.

De oorsprong van deze liefdeszakdoeken ligt waarschijnlijk in de zeventiende en achttiende eeuw, toen het gewoonte was voor aristocratische meisjes om zo op zoek te gaan naar een huwbare man. Later breidde deze gewoonte zich uit onder het “gewone volk”. Dit is een mooi voorbeeld hoe tradities gewaardeerd en in stand gehouden worden in Portugal.

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?