Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

Slag op de Mookerheide

Woensdag 07 februari 2024
Het was een schitterend paars plaatje, tijdens de eerste aflevering van Het verhaal van Nederland over Oranje Nassau. Een mooi beeld, vanuit de lucht, van ‘onze’ Mookerheide. Wat nu een vredig natuurgebied met prachtige wandelroutes is, was in 1574 de locatie van de Slag op de Mookerheide. Hier werden de broers van Willem van Oranje, Lodewijk en Hendrik, verslagen door de Spanjaarden. Hun lichamen werden nooit meer terug gevonden en dat viel Willem zwaar, zo werd verteld in de eerste aflevering van deze serie over het ontstaan van ons koningshuis.

Dit jaar is dat exact 450 jaar geleden. Daarom wordt de Slag op 13 en 14 april herdacht met activiteiten en een dorpsfeest met muziek en feestelijkheden. De broers van Oranje krijgen een kunstwerk ter nagedachtenis en er wordt een nieuwe fietsroute geopend, “In het spoor van de Spanjaarden”. Lees hier meer: Huys te Moock .

Wij hebben overigens nog een aantal vakantiehuisjes vrij in dat weekend!

Detail (leuk om te weten): de echte gevechten vonden destijds niet plaats op de plek die we nu kennen als de Mookerheide, maar in het huidige kerkdorp Mook. Je kunt dus nog steeds gewoon ontspannen wandelen over de hei zonder aan een bloederige veldslag te hoeven denken. Wel vertelt de geschiedenis dat de huurlingen uit het leger van Lodewijk en Hendrik vluchtten richting de Riethorst, toen nog een moerasgebied. Inderdaad: het gebied waar je Vakantie bij Meeussen vindt. Hier schijnt ook de goed gevulde kist met soldij verloren te zijn gegaan in het moeras. En dat leidt weer tot de legende van Kiste Trui, het vrouwtje dat er haar levenswerk van maakte om de kist te vinden. Ze heeft hem nooit gevonden, maar inmiddels is er wel een restaurantgilde dat haar naam draagt: RestaurantGilde Kiste Trui. In de regio niet alleen bekend vanwege lekker en gezellig eten, maar ook door de duitenkistjes, inderdaad in de vorm van een schatkist. Leuk om kado te doen!

Het moeras is inmiddels opgedroogd tot mooie natuur die uitnodigt voor een heerlijke wandeling of fietstocht. Je vindt voorbeelden van verschillende wandelroutes en fietsroutes op onze website. Ook bij de receptie vertellen we graag meer. Aanwijzingen om de schat van Kiste Trui te vinden hebben we trouwens niet. Laat een heerlijke vakantie de grote schat zijn!
 

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?