Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

Wandelroutes in herfstbos

Vrijdag 28 oktober 2022
Waarom tekenen kinderen altijd groene bomen? Dat vroeg ik me deze week af toen ik naar buiten keek. Koperrood, goud geel, warm bruin: het kleurenpalet is echt prachtig. Juist in deze tijd is het bos op haar mooist. Zeker als er nog een lekker najaarszonnetje door de bladeren heen komt. Dan lijken sommige bomen wel in brand te staan én hoef je geen jas aan. Heerlijk! De ideale omstandigheden voor een mooie wandeling.

Wist je dat ‘ons’ bos in Plasmolen bekend is in heel Nederland? Natuurmonument noemt de Sint-Jansberg ‘on-Nederlands’ vanwege de hellingen. Voor een ongeoefende wandelaar betekent dat misschien wat spierpijn in de kuiten, maar neem van ons aan dat de verschillende wandelroutes deze spierpijn meer dan waard zijn. Leuk om te weten: op de Sint-Jansberg is recent de boommarter gespot. Een zeldzaam dier dat op de lijst van bedreigde diersoorten staat. Gelukkig komen ze in steeds meer bosgebieden voor en waarschijnlijk komt dat door het ouder en gevarieerder worden van bossen. Aldus onze boswachter. Zelf ben ik al blij als ik tijdens een wandeling een eekhoorn spot en dat gebeurt gelukkig regelmatig. Die lange pluimstaart en pluizige oren, erg leuk om te zien.
Bij het bos in de herfst moet ik ook altijd denken aan eikels rapen en kastanjes verzamelen. In mijn jeugdjaren maakten we er poppetjes of spinnenwebben van. Ik zag er geen kwaad in, maar ik las afgelopen week dat boswachters echt een beroep doen op mensen om maar een handjevol (of jaszak vol) uit het bos mee te nemen. Als iedereen na een wandeling met een volle tas het bos uit komt, blijft er te weinig over voor de dieren die deze vruchten nodig hebben om te overwinteren. Dat advies nemen we bij de receptie van ons park graag over. En mocht je hetzelfde jeugdsentiment hebben als ik: vraag bij de receptie gerust naar een aantal satéprikkers en een bolletje wol.
We wensen je een kleurrijke herfst!

P.S. Ben je toevallig op 12 november bij ons te gast? Dan is dit echt een aanrader:
Geologische wandeling over de Mookerheide | Natuurmonumenten
 

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?