Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

De Slag op de Mookerheide

Vrijdag 11 maart 2022

Vanochtend was ik er nog, een beetje vroeg. Zo mooi, zo stil. De Mookerheide, met de dichte heidestukken afgewisseld met vlekken pijpestrootje, ligt er prachtig maar nu nog verlaten bij. Dat wordt straks wel anders, met hondenbezitters, Pieterpadlopers en gewone wandelaars, allemaal genietend van de prachtige natuur en de mooie vergezichten over Mookerplas, de glinsterende Maas en het verre Brabantse land.

Maar weinigen weten dat ze hier ook op historische grond staan. Hier op de Mookerheide, die tijdens de Tachtigjarige Oorlog wel een heel stuk groter was, werd een geweldige veldslag uitgevochten tussen de opstandelingen van Willem van Oranje en het leger van de Spanjaarden die hier toen het wettelijk gezag uitoefenden. De Slag op de Mookerheide op 14 april 1574, alweer bijna 450 jaar geleden.  Meer dan eenderde van het huurlingenleger van de Prins, zo'n 3000 manschappen lieten hier en in de moerassen van de Riethorst het leven, de slag was verloren. Maar de oorlog nog lang niet.

Later in de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) keerden de kansen. Zowel Maurits als Frederik Hendrik, allebei zonen en opvolgers van Willem van Oranje, verzamelden jaren later hier op 'onze' Mookerheide hun legers om weer op te trekken tegen de Spaanse overheersers. Het moet een ellendige tijd geweest zijn voor de inwoners van dit gebied die telkens weer met oorlogsgeweld werden geconfronteerd. Maar na tachtig jaar einigde deze lange strijd, met de Vrede van Münster, toch in de voorloper van de Nederlandse staat zoals we die nu kennen: de zelfstandige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Dat we, in dit kleine Mook en Middelaar met onze prachtige Mookerheide, nog onderdeel van deze belangrijke periode in onze geschiedenis zijn geweest!!
Ga er eens kijken en wilt u meer weten:  informeer bij de VVV-Plasmolen naar de folders en wandelroutes van Huys te Moock of zie www.huystemoock.nl.

(tekst: Theo van Brunschot, stichting Huys te Moock)

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?