Kunnen we je helpen?
Theedoek
Nieuws

De magie van wandelen

Donderdag 13 juli 2023
Echte liefhebbers tellen af. Nog 5 dagen tot de Nijmeegse Vierdaagse (4Daagse). Meer dan 45.000 deelnemers, dit jaar voor de 105e keer. Wat is toch de magie van die vier dagen wandelen? Of van wandelen en lopen in zijn algemeen?
 
Vier dagen lang, dertig, veertig of vijftig kilometer per dag. Fluitend, zingend of strompelend. In de brandende zon of door de stromende regen. En alles wat daar tussen zit. De een vindt het een verslaving, de ander moet er niet aan denken. Ik ben opgegroeid met de vierdaagse. Als klein meisje zat ik (Gaby) op de dag van Groesbeek langs de kant van de weg. Die duizenden mensen, kolonnes marcherende militairen en het idee dat ‘gewoon’ hele wegen en dorpen urenlang bezet zijn door wandelaars: ik vond het indrukwekkend. Nog steeds vind ik het een bijzondere week. En ieder jaar bedenk ik me opnieuw waarom zoveel mensen dit doen, jaar in, jaar uit.

Gasten vertellen ons dat ze de sfeer magisch vinden. Voor dag en dauw de deur uit. Wildvreemden langs de route die je een hart onder de riem steken of dropjes uitdelen. Het feest in de dorpen waar je door heen komt. Het gevoel van overwinning na een lang stuk over de dijk of het bedwingen van de zeven heuvelen. Al die mensen, van alle leeftijden en nationaliteiten, die dezelfde weg afleggen: het schept verbinding en zorgt voor verbroedering.

Natuurlijk zijn er ook wandelaars die gruwelen van een massaal evenement als de vierdaagse. Die liever alleen of met z’n tweeën die afstand afleggen. Die mensen mijden onze parken in de vierdaagseweek en die spreken we in de rest van het jaar. Die vertellen ons dat ze genieten van de natuur, de rust en dat ze buiten hun hoofd leeg maken. Of dat ze goede gesprekken samen voeren onderweg. Want juist als je naast elkaar loopt en dus niet tegenover elkaar zit, praat je gemakkelijker. Bovendien maakt wandelen bepaalde stoffen in je hersenen aan waar je gelukkig van wordt. En ja, natuurlijk is wandelen ook fijn voor je lijf.

Ooit voerde ik met één van onze gasten een heel gesprek over het verschil tussen wandelen en lopen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog steeds geen duidelijk verschil zie, maar volgens hem betekent lopen dat je doelgericht op pad gaat. Wandelen zou meer recreatief zijn. Volgens mij sluit het een het ander niet uit, maar vooruit… Ik moest dan wel weer lachen om een vriendin die vertelde dat ze geen snars begreep van de populaire hardloop-app Evy. Totdat ze ontdekte dat Belgen wél een duidelijk verschil maken tussen lopen en wandelen. Lopen betekent dan joggen of hardlopen.
Hoe dan ook: volgende week gaan er wederom duizenden mensen vier dagen wandelen en lopen. We wensen ze allemaal veel succes en plezier!
 

Ook dit is Vakantie bij Meeussen...

Naast een gezellige vakantie met het gezin zijn er nog genoeg andere mogelijkheden:
Bijvoorbeeld opzoek naar een bungalow met prachtig uitzicht? Net uw huis verkocht, maar wacht u nog op de sleutel van uw nieuwe huis?
Of uw personeel uit het buitenland (met het hele gezin) tijdelijk huisvesten?